Els Balust de carn i os a Tremp, 2018

24/07/2018 Manel Sanz Balust i Pallars

04-08-2018

Molta expectació a Tremp, va aparèixer aquest cartell pel carrer de la comarca del Pallars Jussà.  El tres d’agost a les 18,30 h va saltar la solució, vàrem presentar a l’Epìcentre  el documental Els Balust i el Pallars Jussà. Aquest documental presentat al premi d’internet al  29è Premi Pica d’Estats organitzat per la Diputació de Lleida va guanyar el primer premi.

Aquesta vegada calia reformular el documental, i adaptar-lo als espectadors asseguts en  l’auditori de l’Epicentre,  una sala preparada per escoltar conferències i projeccions audiovisuals. És la  primera vegada que editava el documental, per tal de ser vist capítol rere capítol, d’aquesta manera l’espectador es converteix en espectador; mentre si el veu per internet ( Si encara no l’heu vist  manelsanz.cat/balust-pallars-jussa/  ) passa a ser un espectador actiu, tu decideixes que vols llegir, veure l’ordre dels vídeos de manera capritxosa, bé tu decideixes.

La presentació del documental el vam organitzar en tres actes; una lectura d’agraïments i de reconeixement als protagonistes, el passi del documental i el tercer bloc una tertúlia amb el públic de la sala on van participar principalment els Balust entrevistats pel documental , i a més a més , de Guillermina Subirà i Sílvia Romero que ens van parlar del mal que van fer els aiguats del Pont de Claverol. La Sílvia ens va parlar de la migració i immigració dels pallaresos i de les persones vingudes de fora del Pallars per la construcció dels embasaments situats aquestes terres.

Un acte molt fraternal, on un bon número de Balust van aparèixer per veure històries desconegudes i d’altres marcades de ben a prop.